Bezpieczeństwo stosowania i korzystania z kosmetyków

Napisała Ewelina Monka red. BEAUX

Kupujesz kosmetyk z nadzieją, że rozwiąże twoje skórne problemy i będzie dla ciebie w pełni bezpieczny. W obydwu przypadkach nie musisz się martwić, bo są specjalne organy, które o to zadbają. Sprawdź, czy twoje kosmetyki są bezpieczne i w jaki sposób jest to sprawdzane.

O co chodzi z bezpieczeństwem kosmetyków?

Bezpieczeństwo kosmetyków jest bardzo ważną sprawą z punktu widzenia konsumentów. Produkty do pielęgnacji lub makijażu mają w końcu kontakt ze skórą, włosami, paznokciami, a nawet błoną śluzową i aparatem wzrokowym. Aby uniknąć niepożądanych skutków, wprowadzono prawne przepisy i testy, które mają na celu ocenianie kosmetyków pod względem bezpieczeństwa. A za to odpowiedzialny jest producent i eksperci posiadający wiedzę z zakresu dermatologii, kosmetologii i innych dziedzin związanych z medycyną, kosmetyką i prawem.

Jak oceniane jest bezpieczeństwo kosmetyków?

Bezpieczeństwo kosmetyków podlega surowym ocenom. Pod uwagę bierze się następujące czynniki:

  • zgodność produktu z przepisami prawa;
  • toksykologiczność składników kosmetyku;
  • ocena narażenia;
  • ryzyko dla składników kosmetyku;
  • wyniki badań gotowego produktu;
  • przypadki niepożądanego działania;
  • przygotowanie raportu z oceny bezpieczeństwa kosmetyku.

Jak dbać o bezpieczeństwo kosmetyków w domu?

W domu również należy dbać o bezpieczeństwo kosmetyków oraz wiedzieć, jak je stosować. Dlatego powinnaś przestrzegać następujących zasad:

  1. Czytaj instrukcję lub ulotkę kosmetyku.
  2. Patrz na datę ważności danego produktu.
  3. Kosmetyki zawsze po użyciu dokładnie zamykaj.
  4. Nie trzymaj kosmetyku w ciepłym lub wilgotnym miejscu.
  5. Nie dodawaj niczego do gotowego kosmetyku.
  6. Nie pożyczaj produktu innej osobie.
  7. Kosmetyk ze słoiczka powinno wyjmować się szpatułką, aplikatorem lub czystymi palcami.

Czy kosmetyk może być niebezpieczny?

Niestety może zdarzyć się tak, że na rynek trafi kosmetyk niezgodny z wymogami prawa. Może to wynikać z: przekroczonej dozwolonej dawki stężenia jakiegoś składnika, zawartości niedozwolonej substancji, zanieczyszczenia mikrobiologicznego lub podobieństwa do produktu spożywczego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *