Emolienty, humektanty, proteiny. Dlaczego są ważne i jak je stosować?

Napisała Ewelina Monka red. BEAUX

Emolienty, humektanty i proteiny to podstawa pielęgnacji włosów. Każdy z tych składników pełni inną funkcję, która jest równie istotna. Wszystkie ich funkcje stanowią jedną całość. Jakie mają właściwości i jak je stosować?

Właściwości emolientów

Emolienty natłuszczają skórę i chronią pasma przed utratą wilgoci. Mają na celu blokowanie kanałów, przez które woda wydostaje się na zewnątrz. Składają się z kwasów hydrofilowych i tłuszczowych oraz tłuszczy.

Jak stosować emolienty?

To wszystko zależy od stanu naszych włosów. Jeżeli zapewniamy im odpowiednią dawkę emolientów, wtedy odpłacają się blaskiem. Są lśniące, łatwe w ułożeniu i rozczesywaniu. Emolienty uzupełniają humenktanty szczególnie w wilgotne i suche dni. Włosy, na które emolienty nakładane są zbyt często, stają się przetłuszczone i oklapnięte. Podczas gdy emolientów jest zbyt mało, pasma są naelektryzowane i przesuszone.

Właściwości humektantów

Humektanty to susbtancje, które magnetyzują cząsteczki wody. Inaczej nazywane są nawilżaczami, ponieważ zapewniają włosom optymalny poziom nawilżenia, zapobiegając utracie wody z ich wnętrza. Jeżeli nie dostarczamy pasmom odpowiedniej ilości wody, humektanty zaczynają ją pobierać z włosów i skóry, przez co stają się przesuszone. Humektanty dobrze stosować razem z emolientami, które dodatkowo zabezpieczą kosmyki przed utratą wilgoci.

Jak stosować humektanty?

Stosowanie humektantów zależy od warunków atmosferycznych, a przede wszystkim od wilgotności powietrza. W deszczowy dzień lepiej zniwelować dawkę humektantów. Wtedy łuska włosa otwiera się, pobierając jeszcze więcej wilgoci z otoczenia. W suche dni natomiast humektanty doprowadzają do parowania wody we wnętrzu włosa. Warto stosować humektanty, gdy na dworze panuje umiarkowana temperatura.

Właściwości protein

Włosy zbudowane są z aminokwasów, a z nich zbudowane są proteiny. Uzupełniają ubytki w strukturze włosów, wzmacniają je i podkreślają naturalny skręt.

Proteiny ze względu na wielkość cząsteczek dzielą się na:

  • aminokwasy – występują w argininie i l-cysteinie,
  • proteiny małocząsteczkowe – znajdują się w keratynie, elastynie, jedwabiu i kolagenie,
  • proteiny wielkocząsteczkowe – czyli proteiny domowe, bo występują z żółtkach, jogurtach, kefirach i żelatynie.

Jak stosować proteiny?

Wszystko zależy od porowatości włosa. Włosy o niskiej porowatości są gładkie i uchodzą za zdrowe, jednak na proteiny reagują o wiele gorzej i stają się jeszcze bardziej oklapnięte. Włosy wysokoporowate natomiast są napuszone i naelektryzowane, ale proteiny dobrze na nie działają, dodając im objętości.

Wystarczy używać protein 2-3 razy w miesiącu, ponieważ łatwo je przeproteinować, przez co staną się kruche, przesuszone i łamliwe.