Wazelina i slugging – patent blogerek i modelek na nienaganną cerę

Napisała Ewelina Monka red. BEAUX

Wazelina to najtańszy kosmetyk świata. Do dziś jest ceniona za swoje okluzyjne, pielęgnujące i ochronne właściwości. Ostatnio stała się na nowo bardzo popularna. Zapanował istny Boom na wazelinę, a wszystko za sprawą techniki wazelinowania twarzy, nazywanej slugging. Czym jest, czy warto go robić i jakie są właściwości kosmetyczne wazeliny? Z tego wpisu dowiesz się też, czym w ogóle jest wazelina i czy jest ona substancją bezpieczną w kosmetyce. 

Czym jest i jak powstaje wazelina?

Wazelina (ang. petroleum jelly) to bezzapachowa, dość gęsta i tłusta, nierozpuszczalna w wodzie substancja mazista, która powstaje z produktów rafinacji ropy naftowej. Tworzą ją stałe i płynne węglowodory.

Przyjmuje  zabarwienie od białego, przez żółte po brązowe (wszystko zależy od stopnia jej oczyszczenia). Wazelina staje się płynna w temperaturze powyżej 35-36 st. C. Nie reaguje ona z kwasami czy zasadami, nie rozpuszcza się w wodzie.

Dopiero po dodaniu emulgatorów, tworzy emulsję, czyli wazelinę kosmetyczną, w której oprócz wazeliny, wody i emulgatora, są też substancje zapachowe, barwniki, czasem boraks lub kwas borny. Wazelinę dodaje się do kremów, emulsji do masażu, a także do kolorowych kosmetyków do makijażu.

Oprócz wazeliny technicznej produkuje się wazelinę żółtą i białą: są powszechnie stosowane w farmacji i różnią się stopniem oczyszczenia (wazelina biała to po prostu powtórnie oczyszczona wazelina żółta). Czystą, białą wazelinę można używać do celów kosmetycznych.

Wazelina została odkryta w 1859 roku przez brytyjskiego chemika Roberta Augustusa Chesebrougha. Najpierw nosiła nazwę „petroleum jelly”, jednak gdy zaczęła być produkowana na skalę masową przez firmę Vaseline, zaczęła być rozpoznawana właśnie jako wazelina.

Wazelina – korzyści kosmetyczne

Wazelinę nakłada się na skórę głównie po to, by chronić naskórek przed działaniem czynników zewnętrznych i zmiękczyć go. Nie jest ona, jak oleje czy maści, substancją odżywczą – nie zawiera aktywnych składników nawilżających – jest po prostu czystym emolientem, a zatem nie regeneruje skóry, chyba że poprzez stworzenie na niej bariery okluzyjnej, po to, by naskórek mógł rozpocząć proces odnowy.

Zaletą wazeliny jest jej czystość chemiczna: nie ma w niej składników uczulających, więc może być stosowana nawet na bardzo wrażliwą skórę (również dzieci i niemowląt). Wazelina to także skuteczne panaceum do leczenia i łagodzenia owrzodzeń, gdyż nie opóźnia ona procesu ziarninowania ran.

Wazelina kosmetyczna – zalety

  • chroni i natłuszcza;
  • do stosowania na całe ciało i twarz;
  • czysta, bez alergenów, nie uczula;
  • wspomaga odnowę naskórka;
  • zapobiega utracie wody;
  • jest bezwonna;
  • nie jełczeje – jest trwała;
  • niedroga, wielofunkcyjna i skuteczna;
  • może posłużyć do wyrobu innych kosmetyków.

Czy wazelina szkodzi?

Wazelina jest substancją ropopochodną i zalicza się ją do olejów mineralnych, które niejednokrotnie już zostały uznane za substancje toksyczne dla skóry, a nawet szkodliwe dla całego organizmu. Zwolennicy ekologii twierdzą, że skoro wazelina pochodzi z ropy naftowej, nie może być ekologiczna, ani zdrowa.

Jednak kosmetyczna, dokładnie oczyszczona  wazelina jest bardzo bezpiecznym produktem. W kosmetykach znajduje się pozbawiona domieszek, chemicznie czysta wazelina, która nie uczula i nie szkodzi skórze. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania wazeliny lub olejów mineralnych jest cera trądzikowa, tłusta i problematyczna, ponieważ ma zaburzoną równowagę sebum i towarzyszy jej nadmierny łojotok.

Stosowanie na trądzikową skórę olejów mineralnych, w tym wazeliny może zaognić stany zapalne skóry. Wazelina zadba jednak znakomicie o skórę suchą, wrażliwą i atopową. Jest ona składnikiem wielu kosmetyków i farmaceutyków specjalistycznych, również tych przeznaczonych dla noworodków i niemowląt z atopowym zapaleniem skóry.

Jako produkt destylacji ropy naftowej, której wydobycie jest niekorzystne  w skutkach dla środowiska, wazelina nie jest uznana jako ekologiczna. Jednak jako kosmetyk – nie jest niebezpieczna czy groźna dla organizmu. Jeśli nie chcesz nadwyrężać środowiska, korzystając z klasycznej wazeliny, możesz zakupić wazelinę roślinną lub wytworzoną z wosku pszczelego.

Aplikując wazelinę na skórę problematyczną, mocno przesuszoną możemy mieć pewność, że zapobiegnie ona uciekaniu wilgoci przez naskórek i da ukojenie. I właśnie na tym bazuje tak popularny teraz slugging.

Czym jest slugging, jakie daje efekty, jak go wykonać

Slugging to nic innego jak wazelinowanie twarzy. Wykonywany jest na noc, do snu i działa na zasadzie maseczki. Slugging ma 3 proste etapy:

  1. Dokładnie oczyść buzię.
  2. Wklep w nią ulubiony, bogaty krem nawilżająco-odżywiający.
  3. Gdy się wchłonie, nałóż grubą warstwę wazeliny kosmetycznej i idź spać.

W sluggingu chodzi o to, by cera w trakcie snu stała się jak najbardziej miękka i zdrowo błyszcząca. Pamiętaj też o przykryciu poduszki ręcznikiem, który wchłonie nadmiar wazeliny. Rano dokładnie przemyj twarz, nałóż tonik i krem na dzień. Z pewnością docenisz efekt  ekstremalnego nawilżenia. Slugging jest polecany przez modelki i blogerki. Podbił już instagram i serca wszystkich, którzy cierpią na suchą, wiotką skórę bez nawilżenia i zdrowego rozświetlenia.

Pamiętaj jednak, że wazelina jako pochodna ropy nadużywana może dać odwrotny skutek, czyli jeszcze bardziej przesuszyć skórę, dlatego rób slugging 2-3 razy na miesiąc, nie częściej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *