„Światowe” substancje kosmetyczne, które działają i warto je mieć w łazience

Napisała Ewelina Monka red. BEAUX

Ciągle poszukujemy coraz to nowych, egzotycznych olejków, ziół, nasion i owoców, aby włączyć je do codziennej pielęgnacji. Wierzymy, że roślina o nazwie, której nie potrafimy wymówić będzie czyniła dla skóry i włosów rzeczy niezwykłe. Tymczasem na wyciągniecie ręki mamy składniki znane i cenione na całym świecie, które warto zapamiętać – kosmetyki z nich stworzone biją rekordy skuteczności, a ze względu na dostępność tych składników – nie są drogie i nie ogołocą Ci portfela. Jakie są najlepsze składniki do pielęgnacji ciała i włosów, które warto znać?

Znane i bardzo skuteczne, naturalne składniki kosmetyczne

Morszczyn pęcherzykowaty – właściwości kosmetyczne

To „mieszkaniec wód” – najczęściej słonych. Rośnie sobie u wybrzeży na całym świecie. Jest jednym z pierwszych, najcenniejszych źródeł jodu. Uwielbiają go w szczególności kobiety, ponieważ morszczyn pęcherzykowaty pomaga kontrolować masę ciała.
Ma ponadto właściwości odmładzające (działa antyoksydacyjnie i antystarzeniowo), jest drugim po białej herbacie najsilniejszym specyfikiem antystarzeniowym. Zapobiega rozkładowi najbardziej wartościowych składników ludzkiej skóry, czyli kolagenu i elastyny.

Olej z nasion konopi – właściwości kosmetyczne

Konopie indyjskie zna cały świat. Niestety nie z powodu ich pielęgnacyjnych, lecz narkotycznych skłonności. Warto jednak wiedzieć, że olej z nasion konopi nie tylko nie szkodzi i nie użalenia, ale przeciwnie: pomaga i nie przyzwyczaja do siebie skóry. Nie ma tez właściwości komedogennych i dobrze się wchłania. Ponad połowa kwasów tłuszczowych, jakie zawiera należy do grupy omega-6, 25% to kwasy tłuszczowe omega-3. Olejek doskonale pielęgnuje skórę, zapobiega jej przesuszeniu, leczy wszelkie zmiany i podrażnienia.

Algi morskie – właściwości kosmetyczne

Jednokomórkowe, wodne formy życia, które całymi koloniami porastają morskie i oceaniczne tonie. Pozyskują energię w procesie fotosyntezy i gromadzą mnóstwo substancji czynnych, do których należą m.in. wapń, cynk, brom, mangan, magnez i miedź oraz mnóstwo witamin. Algi obfitują również w proteiny, lipidy i polisacharydy.

O ich niezwykłych właściwościach odmładzających i pielęgnujących może świadczyć m.in. to, że najdroższy krem świata (LaMer) opiera swój skład na morskich algach poddawanych sekretnej recepturze naświetlania i stymulowania falami dźwiękowymi.

Ostropest plamisty – właściwości kosmetyczne

Cenne bogactwo flawonoidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wiązanych od 18 do 22 atomami węgla. Olejek pozyskany z ostropestu bardzo skutecznie wymiata wolne rodniki z organizmu. Używany jest jako produkt kosmetyczny do masażu ciała oraz (częściej) jest składnikiem kremów anty-aging. Zawiera sylimarynę, czyli mieszankę flawonolignianów, które wspomagają pozbywanie się toksyn z organizmu. Chronią skórę przed atakiem wolnych rodników i działają silnie antyoksydacyjnie. Doskonale regenerują naskórek.

Pokrzywa – właściwości kosmetyczne

Pokrzywa jest gatunkiem występującym na całym świecie i w wielu strefach klimatycznych. Jej właściwości regenerujące, wzmacniające i lecznicze są powszechnie znane. Wyciąg z pokrzywy znajduje zastosowanie w kosmetykach do włosów oraz preparatach wzmacniających paznokcie. Pokrzywa jest… chwastem, który doskonale pielęgnuje skórę i osłabione włosy. Zadba nie tylko o pasma na całej długości, ale również sprawnie oczyści skórę głowy z wszelkich toksyn i resztek kosmetyków. Szampon z pokrzywy jest doskonały do zmywania olejków po olejowaniu włosów. Zapobiega pojawianiu się łupieżu i sprawia, ze pasma stają się miękkie i błyszczące. Wyciąg z pokrzywy to bogactwo aktywnych związków mineralnych (krzem, żelazo, wapń, magnez, mangan, cynk, fosfor oraz chlorofil, kwas mrówkowy, foliowy, lecytynę, serotoninę, garbniki). Pokrzywa pomaga wzmocnić organizm, zwiększa jego naturalną odporność, regeneruje i działa przeciwzapalnie oraz antyalergicznie. Mało kto wie, ze wyciąg z pokrzywy wspomaga biodynamiczne działanie innych kosmetyków – warto ja przyjmować w formie suplementacji lub pić codziennie napary z jej liści.

Hydrolat z róży i olejek różany – właściwości kosmetyczne

Hydrolat różany jest efektem ubocznym destylacji rośliny – powstaje podczas wytwarzania olejku eterycznego z róży; okazuje się, że woda różana (hydrolat) zachowuje wszystkie cenne składniki o właściwościach antyseptycznych, odmładzających i nawilżających. Hydrolat z róży jest jednym z najlepiej tolerowanych przez skórę – natychmiast ją tonizuje i koi, poprawia koloryt skóry, uspokaja i spłyca zmarszczki.

Jeszcze silniej działa olejek różany – to doskonały eliksir młodości, wymiatający wolne rodniki i spłycający drobne zmarszczki. Olejek różany zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek i dba o jędrność oraz elastyczność skóry. Jest delikatny, nadaje się do skóry dojrzałej, naczynkowej i wrażliwej.

Kupując kosmetyki naturalne nie sposób pominąć naturalnych olejków. Są doskonałym sposobem na zachowanie młodości skóry i pięknych, gęstych włosów. Na te ostatnie idealnie działają mieszanki odpowiednio zmieszanych olejków (najlepiej dobranych do porowatości), zaś skóra polubi się w szczególności z olejkiem arganowym, jojoba oraz masłem shea.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *