Algi fucus w pielęgnacji – jak działa olej i proszek z cudownych glonów?

Napisała Ewelina Monka red. BEAUX

Algi fucus to inaczej morszczyn pęcherzykowaty i choć ta druga nazwa nie brzmi już tak imponująco, to nie ujmuje oczywiście zaskakujących, kosmetycznych właściwości brunatnym algom fucus. Przekonaj się, jak zwalczyć cellulit i zadbać o siebie kompleksowo dzięki bursztynowej mocy glonów.

Morszczyn pęcherzykowaty to popularny glonem z gatunku brunatnic, a jego lecznicze właściwości znane były już w XVIII wieku. Używano go powszechnie do walki z bólem stawów, schorzeniami skóry i w aby wyszczuplić ciało – to ostatnie działanie było ponoć widoczne już po dwóch tygodniach zabiegów.

Dziś zastosowanie morszczynu ma jeszcze szerszy zakres, ponieważ zmieniły się metody jego przetwarzania. To sprawiło, że po pierwsze działa on skuteczniej, a po drugie – jest używany w szerszym zakresie. Jedną z popularnych metod jest mikronizacja plechy morszczynu, co powoduje zwiększenie powierzchni czynnej stosowanego preparatu, i wpływa na jego moc (i skuteczność)działania pielęgnacyjnego. Morszczyn pęcherzykowaty obfituje w jod, kwasy alginowe, wielocukry (fukoidyna i lamiryna) itd.

Postacie alg fucus i ich właściwości

Naturalny lifting skóry

Bioferment z morskiej brunatnicy, czyli algi osiągającej długość nawet 30 metrów, pozyskiwany jest w procesie fermentacji z użyciem bakterii Lactobacillus, dobrze nam znanych z naturalnych jogurtów. Proces fermentacji nasila czynność biologiczną oraz przyswajalność przez skórę zawartych w algach składników.

Bioferment z alg zawiera:

  • wielocukry (polisacharydy) wpływające korzystnie na wygląd włosów, regulujące pracę gruczołów łojowych, poprawiające ukrwienie skóry;
  • kwas alginowy i alginiany tworzące na skórze i włosach mikroskopijny filtr ochronny, zabezpieczający przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi;
  • alginat – to właśnie on sprawia, że bioferment ma postać gęstego żelu;
  • bioferment z alg zawiera również kilka mikroelementów w tym dużą ilość potasu oraz sodu poprawiającego m.in. elastyczność naskórka.

Bioferment z alg fucus nadaje włosom piękny połysk i wzmacnia ich elastyczność, wygładza je, nawilża i kondycjonuje, ułatwia rozczesywanie. Ponadto chroni on skórę przed niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi (wiatr, deszcz, mróz, słońce), pobudza mikrokrążenie w kapilarach skóry, poprawia elastyczność naskórka, napina skórę.

Algi fucus mikronizowane – działanie i właściwości 

Zawarte w morszczynie sole mineralne (przede wszystkim jod), wzmagają metabolizm i wzrost wymiany osmotycznej, co powoduje eliminację nadmiaru wody z tkanek oraz redukcję złogów tłuszczowych.

Kwas alginowy (wchodzący w skład ścian komórkowych alg) – ma zdolność wiązania wody, nawilża i oczyszcza skórę z toksyn. Fukoidyna i laminaryna to z kolei nieocenione wielocukry, które mają silne właściwości antyoksydacyjnych, a ponadto poprawiają  krążenie i przemianę materii. Algi fucus wzmacniają także obronę komórkową przed szkodliwym promieniowaniem UV, znacznie zwiększają elastyczność skóry i działają przeciwzapalnie.
Algi fucus są niezastąpione w pielęgnacji skóry suchej, w kuracjach antycellulitowych i wyszczuplających, a także w zabiegach na obrzęknięte nogi.Można dodawać je do kąpieli, stosować jako maseczki na ciało oraz twarz, oraz jako element zabiegu body-wrapping (owijanie ciała folią).

Olej z alg fucus – działanie i właściwości 

Jak już wspomnieliśmy, morszczyn jest składnikiem kosmetyków odchudzających i antycellulitowych. Olejek z alg fucus ma właściwości antycellulitowe, które można zintensyfikować, dodając do oleju z alg fucus olejki eteryczne: cyprysowy, włoski, jałowcowy z grejpfruta białego i różowego, geraniowy, rozmarynowy.

Olej z alg fucus doskonale rewitalizuje, przywraca równowagę skórze i daje odpowiednie nawilżenie. Doskonale wspomaga gojenie ran, jest też istotny w preparatach do usuwania blizn i rozstępów. Ujędrnia i regeneruje, więc jest mile widziany w kosmetykach do cery dojrzałej. Może być stosowany do masażu, łączony z kosmetykami ujędrniającymi skórę i antycellulitowymi – balsamy, kremy, masła. Jest też idealny jako składnik maseczek i odżywek do włosów zniszczonych. Chętnie dodaje się go do kosmetyków dla cery dojrzałej, tracącej jędrność – kremy, serum, maseczki, oliwki, mleczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *